Geschiedenis

Geschiedenis Vliegveld Goetsenhoven.

Archief: Jozef Vandevorst

Goetsenhoven was een van de eerste vliegvelden van de Belgische militaire luchtvaart. Na aankoop van de grond begonnen de infrastructuurwerken in 1921 en amper één jaar later vond er de allereerste vliegmeeting plaats met ruim 50;000 bezoekers! Aanvankelijk was het de basis van Groep II (verkenning) met Ansaldo A.300 of De Havilland DH.9. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog was Goetsenhoven de basis voor drie groepen van het 1ste Luchtvaartregiment; Groep II en Groep III met Fairey Fox III en Groep IV met Fairey Fox VI.

Zeker het vermelden waard is de krachttoer van sergeant Groenen in 1928. Op 4 juni  1928 landt de tweedekker DH9 N°32 na een vlucht van 60 u 7 min 32 sec. Adjudant Crooy en sergeant Groenen vestigen het wereldrecord bevoorrading in de lucht. Vanuit een tankvliegtuig wordt een fuel slang neergelaten naar het vliegtuig door Creteur en Jordens. Een halsbrekende toer maar met succes.

Bij de Duitse inval op 10 mei 1940 werd het vliegveld door de Luftwaffe aangevallen en gebombardeerd. De smaldelen van Goetsenhoven moesten zich in allerijl terugtrekken naar andere vliegvelden; de vliegtuigen die niet werden vernietigd door de Luftwaffe, werden uiteindelijk naar Frankrijk geëvacueerd. Tijdens de oorlog gebruikten de Duitsers het vliegveld enkel als uitwijkmogelijkheid. Hier noteren we de welbekend Junkers JU-87 Stuka en de Messerschmith Bf.110.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het vliegveld opnieuw gebombardeerd, ditmaal door de Amerikaanse luchtmacht. Het werd pas in 1950 opnieuw geopend, en werd de basis van de EVS (Elementaire Vliegschool) die vanuit Schaffen naar Goetsenhoven verhuisde. Men vloog op Tiger Moth tweedekker, zoals de RAF-piloten tijdens de Tweede wereldoorlog maar het was tijd om over te stappen naar een ander toestel. Uiteindelijk werd gekozen voor de SV-4b (Stampe & Vertongen).De 116ste Promotie had de eer om met deze tweedekker te starten.

Tot 1969 vloog de EVS met de Stampe en Vertongen SV.4b tweedekkers. Vanaf 1969 werden die vervangen door de SIAI Marchetti SF.260M. Tevens werden er toen twee startbanen in asfalt aangelegd op het terrein, dat tot dan enkel een grasbaan had.

Bij  de aankomst van de eerste marchetti’s ontstaat het idee om een acrobatisch team te vormen. Als naam van de patrouille werd gekozen voor “The Swallows”. In de loop der jaren maakten verschillende piloten-instructeurs deel uit van het team, maar de bekendste waren zeker de commandanten Ellebouth en Payeur.

In 1981 volgde Z.K.H. Prins Filip pilootopleiding te Goetsenhoven om in januari 1982 naar Brustem voor zijn vervolmakingsopleiding;

Tussen 1986 en 1991 werden ook Nederlandstalige leerling-piloten opgeleid en dit in het kader van hernieuwde Belgisch-Nederlandse samenwerking. Ook de Rijkswachtpiloten kregen vanaf 1993 hun basisopleiding in de EVS.

Tussen 1950 en 1996 hebben in Goetsenhoven zo’n 300 vlieginstructeurs voor de circa 5000 leerling-piloten gezorgd.

In 1996 werd de vliegopleiding van de Belgische luchtmacht gecentraliseerd in Bevekom, en kwam er een einde aan de permanente militaire aanwezigheid op Goetsenhoven. Het vliegveld wordt echter nog steeds gebruikt als trainingsbasis voor de 1e Wing (Bevekom). Marchetti's van de Luchtcomponent en helikopters van de Landcomponent en de Federale Politie komen er regelmatig trainen.

In het weekend is vliegclub De Wouw er actief, die al sinds 1931 met motor- en zweefvluchten uitvoert vanop het vliegveld. Tijdens de week gebruikt de Tiense Olympia Wielerschool het terrein voor de opleiding van jonge wielrenners. De militaire hangars werden tussen 2001 en 2016 gebruikt door de Belgian Air Cadets. Na hun verhuis naar Bevekom werden ze in 2016 ingenomen door een nieuwe vliegclub, ULM Goetsenhoven vzw.

_________________________